Ryżowy deser Ris a la mande

Ris a la mande to tradycyjny duński deser. Pudding na bazie ryżu, z migdałami oraz sosem wiśniowym - to idealny letni smakołyk, którym na pewno zaskoczysz rodzinę i znajomych. Przełam rutynę i zamień domową szarlotkę na domowe Ris a la mande.
/ 30.07.2013 13:24

Jak przygotować Ris a la mande?

Składniki:

  • 1 szklanka ryży Arboria do Risotto firmy Kupiec
  • 1 1/4 szklanki wody
  • 1 1/3 szklanki mleka
  • 2 laski wanilii
  • 1 1/2 szklanki śmietany 36%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu migdałowego
  • 2 całe migdały
  • 100 g drobno posiekanych migdałów
  • 400 g mrożonych wiśni
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej
  • 300 ml wody

Zobacz także: Tradycyjne kanadyjskie desery

Przygotowanie:

Wodę z ryżem gotować przez kilka minut i dodać mleko. Z lasek wanilii wyskrobać nasiona, dodać razem z całymi laskami do ryżu. Przykryć garnek pokrywką i gotować na wolnym ogniu aż ryż zacznie się rozpadać. Przełożyć do miski i dobrze schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać do chłodnego ryżu razem z aromatem migdałowym, całymi i posiekanymi migdałami. Delikatnie wymieszać. Wiśnie zagotować z 250 ml wody. W pozostałej wodzie rozprowadzić łyżkę mąki ziemniaczanej i wlać do gotujących się wiśni ciągle mieszając. Ryż podawać z ciepłym sosem wiśniowym.

Zobacz także: Jakie ciasta i desery z czereśni?

Źródło: CRUSO/om

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)