Puchowa baba

Połowę mąki sparzyć mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było grudek. Przykryć i ochłodzić. Wówczas dodać drożdże, wymieszać i przykryć zaczyn,...
/ 31.07.2007 22:25

Składniki
50 dag pszennej mąki,
7 dag drożdży,
15 dag cukru pudru,
10 żółtek,
15 dag masła,
mały kieliszek rumu,
szczypta soli,
20 dag rodzynek,
mleko.

Sposób przygotowania
Połowę  mąki sparzyć mlekiem i bardzo dokładnie rozetrzeć, by nie było grudek. Przykryć i ochłodzić. Wówczas dodać drożdże, wymieszać i przykryć zaczyn, aby wyrósł. Ubić 10 żółtek z cukrem pudrem na pulchny krem. Ubite żółtka oraz dalsza połowę mąki dodać do zaczynu i doskonale wyrobić, by ciasto odstawało od miski i od reki. Wówczas dodać 15 dag roztopionego masła i mały kieliszek rumu oraz szczyptę soli. Znowu dokładnie wyrobić ciasto ręką, na koniec dodać 20 dag rodzynek. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy.Piec w dobrze wygrzanym piekarniku(50-55 minut). Gorącą babę oprószyć cukrem pudrem, lub gdy ostygnie polukrować.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)