Ptysie ze śmietaną fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Jak zrobić ptysie? Przepis na te z truskawkami!

Pyszne są też ptysie nadziewane czekoladowym albo waniliowym kremem
/ 06.07.2018 11:23
Ptysie ze śmietaną fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie: 30 min


Składniki na 14 sztuk:
Na ciasto:
  • szklanka wody
  • 8 dag masła
  • 15 dag mąki
  • 4 jajka
  • łyżka cukru waniliowego
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Na krem:

  • 2 szklanki schłodzonej kremówki
  • 2 usztywniacze do śmietany
  • skórka otarta z cytryny
  • 3 czubate łyżki cukru pudru

Dodatki:

  • 30 dag truskawek

Sposób wykonania:

  1. Wodę zagotuj z masłem, cukrem i szczyptą soli. Wsyp mąkę, gotuj, mieszając, aż powstanie gęste, lśniące ciasto, a na ściankach garnka pojawi się biały nalot. Ciasto przełóż do miski i lekko przestudź. Cały czas miksując, dodawaj po jajku. Razem z ostatnim jajkiem dodaj proszek do pieczenia.

  1. Szprycą wyciśnij 14 kopczyków na wyłożoną pergaminem blachę. Piecz 15–20 min  w temp. 200 stopni, potem 30–35 minut w temp. 180 stopni. Przestudź.
  2. Letnie ptysie przekrój na pół i nadziej ubitą na sztywno kremówką z usztywniaczem, cukrem, skórką i owocami.