Placek z owocami fot. Fotolia

Placek z owocami

Dodaj swoje ulubione owoce!
/ 20.08.2013 11:12
Placek z owocami fot. Fotolia

Składniki na placek drożdżowy z owocami (8 porcji):

  • 75 dag mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 jajka
  • 1 żółtko
  • 10 dag drożdży
  • szczypta soli
  • 60 dag dowolnych owoców świeżych lub mrożonych

Sposób przygotowania (150 min.):


  1. Wymieszać drożdże z łyżeczką cukru, odrobiną mąki oraz szklanką ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia. Masło stopić i ostudzić. W dużej misce roztrzepać jajka i żółtko, dodać ostudzone masło, mąkę, szczyptę soli, wlać wyrośnięty rozczyn i wyrobić ciasto mikserem.
  2. Uformować kulę, owinąć w lnianą ściereczkę i wrzucić do zimnej wody na 15 minut. Kiedy ciasto wypłynie, zagnieść je na stolnicy z cukrem pudrem i ewentualnie z odrobiną mąki.
  3. Dużą tortownicę posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą, wyłożyć połowę ciasta, na wierzch warstwę owoców i pokryć pozostałym ciastem. Nakryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piekarnik nagrzać do temperatury 150ºC, wstawić ciasto na 15 minut, zwiększyć temperaturę do 180ºC i piec 40 minut. Wyjąć ciasto z piekarnika, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.