tarta śliwkowa fot. Fotolia

Placek drożdżowy ze śliwkami - przepis

Do posypania ciasta drożdżowego wykorzystaj świeże i aromatyczne wiórki kokosowe
/ 17.07.2018 13:23
tarta śliwkowa fot. Fotolia

Przygotowanie ok. 80 min
Porcja ok. 260 kcal

Przepis na 16 porcji:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • szklanka mleka
  • 10 dag masła
  • 15 dag cukru
  • cukier waniliowy
  • 4 żółtka
  • skórka otarta z cytryny
  • sól
  • 1 kg śliwek węgierek
  • tłuszcz i tarta bułka do formy

Dekoracja:

  • cukier puder
  • wiórki kokosowe

Sposób wykonania:

  1. Drożdże rozkrusz w dużej misce, wymieszaj z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i 4 łyżkami mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę przesianej mąki, cukier utarty z żółtkami, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i szczyptę soli. Zagnieć elastyczne ciasto. Na koniec wlej roztopione i ostudzone masło i ponownie wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.

  1. Ciasto rozwałkuj na placek wielkości blachy (ok. 30 x 30 cm). Blachę natłuść i posyp tartą bułką. Ułóż ciasto, wierzch obłóż połówkami śliwek (skórką do dołu). Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudź, posyp cukrem pudrem oraz wiórkami kokosowymi.