Przygotowanie ok. 80 min
Porcja ok. 260 kcal
Przepis na 16 porcji:
- 50 dag mąki
- 5 dag drożdży
- szklanka mleka
- 10 dag masła
- 15 dag cukru
- cukier waniliowy
- 4 żółtka
- skórka otarta z cytryny
- sól
- 1 kg śliwek węgierek
- tłuszcz i tarta bułka do formy
Dekoracja:
- cukier puder
- wiórki kokosowe
Sposób wykonania:
- Drożdże rozkrusz w dużej misce, wymieszaj z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i 4 łyżkami mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dodaj resztę przesianej mąki, cukier utarty z żółtkami, cukier waniliowy, skórkę cytrynową i szczyptę soli. Zagnieć elastyczne ciasto. Na koniec wlej roztopione i ostudzone masło i ponownie wyrób ciasto. Odstaw do wyrośnięcia, aż podwoi swą objętość.
- Ciasto rozwałkuj na placek wielkości blachy (ok. 30 x 30 cm). Blachę natłuść i posyp tartą bułką. Ułóż ciasto, wierzch obłóż połówkami śliwek (skórką do dołu). Odstaw ciasto do wyrośnięcia. Piecz około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Ostudź, posyp cukrem pudrem oraz wiórkami kokosowymi.