Placek drożdżowy ze śliwkami

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka na gęstą papkę. Żółtka utrzeć z resztą cukru. Gdy zaczną ukazywać się pęcherzyki...
/ 30.08.2018 09:59

Składniki

Placek drożdżowy ze śliwkami

  • 50 dag mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 10 dag cukru
  • 10 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 białko
  • 60 dag śliwek
  • cukier puder
  • cynamon do posypania
  • tłuszcz do formy
  • sól

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, łyżką mąki i odrobiną mleka na gęstą papkę.
Żółtka utrzeć z resztą cukru. Gdy zaczną ukazywać się pęcherzyki, wlać rozczyn do mąki, dodać utarte żółtka, letnie mleko i wyrabiać ręcznie lub końcówkami robota.
Po pewnym czasie wlać stopiony tłuszcz. Gdy ciasto będzie odstawało od ręki i ścian naczynia, wyłożyć je na natłuszczoną brytfannę, lekko rozciągając, by miało równomierną grubość.


Owoce umyć, osuszyć i wydrylować. Układać w połówkach skórką do spodu, lekko wciskając w ciasto.
Nakryć ciasto serwetką i postawić w cieple. Gdy placek zacznie się „ruszać", posmarować go lekko roztrzepanym białkiem, wstawić do nagrzanego piekarnika.
Po upieczeniu posypać cukrem pudrem wymieszanym ze sproszkowanym cynamonem.