Składniki:
- 10 dag czekolady deserowej
- 4 jajka
- 15 dag cukru
- 12 dag mąki
- 200 ml śmietany kremówki
Krem:
- 1 szklanka kremówki
- cukier waniliowy
- 15 dag serka mascarpone
- galaretka morelowa
- 1 kg moreli
Sposób wykonania:
1. Czekoladę drobno posiekać.
2. Jajka ubić z cukrem. Partiami dodawać przesianą mąkę. Na koniec wsypać czekoladę i wlać śmietanę, wymieszać.
3. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką formy. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Wyjąć, odstawić do ostygnięcia.
4. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem waniliowym, dodając porcjami serek.
5. Ciasto przekroić na dwa placki. Przełożyć częścią kremu. Wierzch posmarować resztą kremu. Na kremie ułożyć połówki i ćwiartki obranych ze skórki moreli, zalać tężejącą galaretką (rozpuszczoną w połowie wody), schłodzić.
Pyszne ciasta - forum >>