Piernik z bakaliami

Trochę słodyczy na codzień.
/ 03.09.2007 10:30
Składniki:
- 50 dag mąki
- 15 dag cukru
- pół szklanki piwa
- 25 dag miodu
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- 5 dag masła
- 5 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 30 dag bakalii: orzechów, rodzynek, kandyzowanej skórki pomarańczowej
Na syrop do polania:
- 10 dag cukru
- 3 łyżki wody

W rondelku zrumienić 2 łyżki cukru, zalać piwem, dodać miód i pozostały cukier, dokładnie wymieszać i gotować 5 min na małym ogniu. Jajka umyć, oddzielić białka od żółtek. Do masy miodowej dodać łyżkę przyprawy do piernika, wymieszać, ostudzić, połączyć z rozpuszczonym i lekko przestudzonym masłem, żółtkami, połową przesianej i zmieszanej z proszkiem do pieczenia mąki, wymieszać. Dodać pozostałą mąkę, rozdrobnione orzechy i resztę bakalii oraz pianę ubitą z białek. Wyłożyć ciasto do natłuszczonej formy, piec godzinę w temperaturze 190°C. Polać syropem ugotowanym z cukru i wody.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)