POLECAMY

Piernik świąteczny

Cukier, miód, mleko, margarynę – rozpuścić. Mąkę, budynie, kakao i przyprawy – wymieszać...

Składniki

  • 1 kg mąki,
  • 25 dkg (1 kostka) margaryny,
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1,5 łyżeczki sody,
  • 0,5 kg cukru,
  • przyprawa do piernika,
  • 30 dkg miodu,
  • 4 jajka,
  • 16 łyżek mleka,
  • olejek cytrynowy,
  • 4 budynie czekoladowe,
  • 1,5 łyżki kakao.

Sposób przygotowania

Cukier, miód, mleko, margarynę – rozpuścić. Mąkę, budynie, kakao i przyprawy – wymieszać. Rozpuszczony cukier z miodem, mlekiem i margaryną wymieszać z mąką. Dodać jajka i olejek. Piec w temperaturze 180 stopni C ok. 40 minut. Gotowe ciasto najlepiej odstawić przynajmniej na dobę.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)