Pavlova - torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami

Klasyka deserów. Prawdopodobnie został pierwszy raz podany podczas pobytu rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej w Australii w 1926 lub 1929 roku, przez szefa kuchni hotelu Esplanade.

Klasyka deserów. Prawdopodobnie został pierwszy raz podany podczas pobytu rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej w Australii w 1926 lub 1929 roku, przez szefa kuchni hotelu Esplanade.

Pod nazwą tego znanego australijskiego deseru kryje się pyszny torcik, której podstawą jest beza z chrupiącą skorupką i niewypieczonym środkiem. Uzupełnieniem jest ubita kremówka oraz owoce, najczęściej truskawki, maliny, brzoskwinie.

Zobaczcie przepis na bez wątpienia jeden z najlepszych deserów świata. Proponujemy wersje z owocami kiwi i malinami.

Pavlova - torcik bezowy z bitą śmietaną i owocami

Składniki:

  • 6 białek
  • 250g cukru
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 400 ml śmietany kremówki 36%
  • 3 kiwi
  • szklanka malin

Sposób przygotowania:

Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, ocet winny i mąkę kukurydzianą. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, gotową masę wyłożyć na papier, wstawić do piekarnika na 10 min. w temp. 180 st., a następnie zmniejszyć temp. do 150 i piec jeszcze przez 40 min. Po upieczeniu ostudzić bezę. Ubić śmietanę na sztywno, wyłożyć na bezę, udekorować owocami.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)