Obwarzanki z sezamem - przepis

Przepyszne domowe obwarzanki.
/ 28.05.2019 17:16

Składniki:
- 25 dag mąki
- 25 dag margaryny
- 25 dag trzykrotnie zmielonego twarogu
- cukier według uznania (obwarzanki mogą być zupełnie bez cukru albo słodkie)
- ziarenka sezamu

Sposób wykonania:
Mąkę przesiać, posiekać ze schłodzoną margaryną, dodać twaróg, zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię, włożyć do lodówki co najmniej na godzinę. Po wyjęciu rozwałkować, pokroić na paski, skręcić je i zlepić w kółko, obsypać sezamem, docisnąć dłonią, żeby ziarenka nie pospadały.

Obwarzanki (można też uformować rogaliki) ułożyć na blasze, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C, upiec na rumiano.

Tagi: sezam, deser