Naleśnikowy przekładaniec z truskawkami

Z delikatnym kremem z likierem jajecznym
/ 31.03.2011 14:30

Przygotowanie: 75 min
Smażenie: ok. 15 min
Sztuka: 450 kcal


Przepis na 6 porcji:
Ciasto:

- 20 dag mąki
- 5 dag cukru
- żółtko
- całe jajko
- 300 ml letniego mleka
- 2 dag drożdży
- 2 dag rozpuszczonej margaryny
- skórka otarta z pomarańczy
- olej

Obłożenie:
- 1,5 szklanki kremówki
- usztywniacz do śmietany
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki adwokata
- skórka otarta z całej cytryny
- 30 dag truskawek
- borówki do dekoracji


Sposób wykonania:
1. Drożdże rozpuść w letnim mleku. Zmiksuj z pozostałymi składnikami ciasta. Przykryj je folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy, wlewaj ciasto na grubość 1/2 centymetra i smaż na rumiano z obu stron. Ostudź.

2. Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z dodatkiem usztywniacza. Wsyp przesiany cukier puder, skórkę z cytryny, dodaj adwokata. Delikatnie wymieszaj.

3. Truskawki opłucz, osącz na sicie i pokrój w dość grube plasterki. Zimne naleśniki przekładaj przygotowanym kremem oraz truskawkami. Wierzch także posmaruj kremem, udekoruj truskawkami i opłukanymi borówkami.

Pyszne ciasta i desery - forum >>