Naleśniki kakaowe z serem fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Naleśniki kakaowe z porzeczkami

Zamiast porzeczek możesz dodać do naleśników inne drobne owoce jagodowe (np. jagody, maliny)
/ 02.07.2018 16:37
Naleśniki kakaowe z serem fot. www.beatapolatynska.pl/licencja

Przygotowanie: 50 min
Sztuka: 380 kcal

Przepis na 4 sztuki kakaowych naleśników:

  • szklanka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • jajko
  • cukier waniliowy
  • łyżka stołowa kakao

Nadzienie:

  • 10 dag serka mascarpone
  • 10 dag lekko osączonego serka wiejskiego
  • łyżka płynnego miodu (np. akacjowego)
  • 10 dag czerwonej porzeczki
  • lody wiśniowe lub waniliowe

Sposób wykonania:


  1. Mąkę wymieszaj z kakao oraz cukrem waniliowym. Mleko roztrzep z jajkiem, wlej do mąki z dodatkami, zmiksuj na gładkie ciasto. Odstaw na 30 minut do napęcznienia.
  2. Serek mascarpone wymieszaj z osączonym na sicie serkiem wiejskim, a następnie wymieszaj z płynnym miodem.
  3. Porzeczki oczyść, opłucz, delikatnie osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Na rozgrzanym oleju usmaż 4 naleśniki. Lekko przestudź. Posmaruj je serkiem, posyp porzeczkami, zwiń w ruloniki. Każdy naleśnik przekrój na 4 kawałki. Oprósz cukrem pudrem. Podawaj z kulkami ulubionych lodów.

Smakowite desery - forum >>