Mus jabłkowy z czekoladą

Pyszny deser z jabłek - daj się skusić! Deser, który można serwować na zimno lub na ciepło - polecamy ze szczyptą cynamonu!
/ 06.07.2018 09:52

 

Mus jabłkowy z czekoladą

fot. serwis prasowy Primavika

Składniki na mus:

  • 5 kwaśnych jabłek np. szara reneta, antonówka
  • 0,5 litr soku jabłkowego
  • 1 laska cynamonu
  • 3-4 łyżki masła orzechowego
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła
  • 50 ml śmietany 30%

Sposób przygotowania musu:

1. Jabłka obierz i wytnij gniazda nasienne.
2. Przełóż do garnka i zalej sokiem jabłkowym, dodaj laskę cynamonu i gotuj, aż jabłka będą się rozpadać, a sok zredukuje się co najmniej o połowę.
3. Jabłka zmiksuj i mus wymieszaj z masłem orzechowym, jeszcze raz miksując.
4. Przelej do pucharków lub do filiżanek.
5. Czekoladę z masłem i śmietanką rozpuść w misce ustawionej na garnku z gotującą się wodą.
6. Następnie delikatnie (za pomocą łyżki) nalewaj czekoladę na deser, aż pokryje cały wierzch.
7. Odstaw do lodówki - aż do zastygnięcia.

Przepis opracował Piotr Kucharski - materiały prasowe Primavika

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)