Murzynek z owocami

Oliwę, cukier, kakao, margarynę i wodę podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając...
/ 07.07.2007 10:58

Składniki
2 szklanki mąki
20 dag margaryny
5 jaj
3 łyżki oliwy lub oleju słonecznikowego
30 dag (1 1/2 szklanki) cukru
3 łyżki kakao
1/3 szklanki wody
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 gruszki
1 jabłko
1/4 kg śliwek
tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób przygotowania
Oliwę, cukier, kakao, margarynę i wodę podgrzewać na małym ogniu, ciągle mieszając. Otrzymaną masę przestudzić, a następnie połączyć z kolejno dodawanymi żółtkami. Wsypać mąkę przesianą z proszkiem i cukrem waniliowym. Składniki wymieszać po czym dodać sztywną pianę z białek. Ciasto wyłożyć do przygotowanej formy, na wierzchu ułożyć umyte, obrane i pokrojone na cząstki owoce (można je zastąpić bakaliami). Piec w umiarkowanie gorącym piekarniku około 60 min. Ciasto bez owoców piec o 15 min krócej.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/17.05.2008 11:56
mam nadzieje ze bedziie pyszny duzo owocow podklesli smak smaczengo