Murzynek przekładany śliwkami

Ciasto można też upiec w tortownicy. W czasie pieczenia śliwki nieco opadną, a wtedy będzie jeszcze smaczniejsze.
/ 24.09.2007 09:47
Składniki:
- 40 dag mąki
- kostka masła lub margaryny
- 20–25 dag cukru pudru (według uznania)
- 4 jajka
- torebka cukru wanilinowego
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 4–5 łyżek kakao
- 70 dag śliwek
- cukier puder do posypania

Śliwki opłukać, dokładnie osączyć, przekroić na pół, wyjąć pestki. Masło wyjąć wcześniej z lodówki, a kiedy zmięknie, utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Ucierając, dodawać po jednym żółtku, a na końcu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Z białek ubić sztywną pianę i domieszać do utartej masy. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i posypanej mąką formy, na wierzchu położyć połówki śliwek skórką do dołu. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, piec ok. 60 minut w temperaturze 190°C. Po wyjęciu lekko przestudzić i posypać cukrem pudrem.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)