Miodownik

Miód i sodę rozpuścić w 2 łyżeczkach mleka. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części.
/ 02.12.2008 13:04

 

Składniki
Ciasto:

 

1/2 kg mąki,
1 kostka masła (20 dag),
15 dag cukru,
2 jaja,
2 łyżki miodu,
1 łyżeczka sody

Krem:
1/2 litra mleka,
6 łyżek kaszy manny,
1 kostka masła,
4 łyżki cukru pudru,
zapach rumowy

Masa orzechowa:

25 dag orzechów,
5 dag cukru,
10 dag masła,
2 łyżki miodu

Miodownik

Sposób przygotowania

Miód i sodę rozpuścić w 2 łyżeczkach mleka. Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 części. Ciasto wałkować i piec w formie prostokątnej około 20 minut każdy w temperaturze 180 stopni. Na ostatni rozwałkowany placek wyłożyć masę orzechową i upiec.
W garnku rozpuścić masło z cukrem i miodem dodać pokrojone orzechy. Podgrzać cały czas mieszając.
Ugotować kaszę mannę w mleku. Ostudzić, zmiksować masło, dodać kaszę dodać cukier puder do smaku, zapach. Przełożyć placki, placek orzechowy ma być na wierzchu, dobrze docisnąć.