Mazurek orzechowo-czekoladowy - przepis

Rozkosznie słodki i bajecznie pyszny!
/ 06.02.2013 13:02

Przygotowanie: 35 min
Ochładzanie: 12 godz.
Porcja: 190 kcal

Składniki na 20 porcji:

  • opakowanie wafli
  • 2 tabliczki czekolady deserowej
  • 1/2 szklanki kremówki
  • kieliszek likieru czekoladowego
  • 20 dag chałwy
  • 1/2 szklanki śmietany 18-proc.
  • lukier, orzechy, migdały, kandyzowane owoce do dekoracji

Sposób wykonania:

1. Czekoladę połam, włóż do rondelka, zalej słodką śmietanką. Mieszając, podgrzewaj, aż czekolada stopi się w śmietance. Ostudź, wymieszaj z likierem czekoladowym. Mocno ochłodź (masa czekoladowa w tym czasie zgęstnieje).

2. Przygotuj krem chałwowy: chałwę pokrusz, wsyp do śmietany i razem zmiksuj na jednolitą masę.

3. Wafle smaruj na przemian masą czekoladową i chałwową, układaj jeden na drugim. Na koniec obciąż deseczką (inaczej nasiąknięte wafle zaczną się deformować), włóż do lodówki i ochładzaj najlepiej przez całą noc.

4. Następnego dnia mazurek fantazyjnie udekoruj lukrem oraz orzechami, migdałami i kandyzowanymi owocami.


Wielkanocne przepisy - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/18.03.2010 15:37
B.fajny przepis;)