Kolorowa tarta

Jeśli nie masz formy z wgłębieniem, po wyjęciu ciasto odwróć i wydrąż z jego środka część miękiszu
Składniki:

na ciasto:
- 15 dag mąki
- 15 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia

do dekoracji:
- opakowanie budyniu śmietankowego
- 1/2 l mleka
- po 1/2 szklanki agrestu, porzeczek czarnych i czerwonych, jagód, malin i brzoskwiń
- 1/2 opakowania galaretki np. wiśniowej, cytrynowej

Masło rozmiękczyć, utrzeć z cukrem i żółtkami, połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Ciasto przełożyć do natłuszczonej formy na tartę (z wgłębieniem). Piec ok. 40 minut w piekarniku o temperaturze ok. 180°C. Ciasto przestudzić, wyjąć z formy, odwrócić, wystudzić. Owoce przebrać, opłukać, oczyścić, osączyć. Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, ostudzić. Budyń ugotować na mleku, ostudzić, wyłożyć cienką wartwą na ciasto. Wykładać na niego kolejno owoce, tak by powstał na nim kolorowy wiatraczek. Owoce posmarować tężejącą galaretką, tak by związała, wystudzić.

Źródło: Przyjaciółka
Tagi: tarta, ciasto
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)