desery, mascarpone fot. serwis prasowy

Klasyczny romans czyli mascarpone z kawą

Puszysty deser dla dwojda
/ 04.02.2010 09:53
desery, mascarpone fot. serwis prasowy

Ilość: dla 2-4 osób
Czas przygotowania: 30 min.

Składniki:
- 500 g sera mascarpone
- 4 jajka
- 150 g cukru pudru
- 100 g amaretto
- 1 op. biszkoptów podłużnych
- 100 ml mocnej kawy
- 1/2 laski wanilii KAMIS

Sposób wykonania:
1. Przygotować 150 ml mocnej kawy, wystudzić, przecedzić, dodać amaretto.

2. Żółtka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem pudrem z dodatkiem kryształków wanilii, połączyć delikatnie mieszając z mascarpone. Dodać ubite na sztywną pianę białka.

3.  Biszkopty moczyć w kawie z amaretto i układać w tortownicy, przekładając kolejne warstwy masą z jaj i mascarpone.

4.Podawać posypane mieloną kawą z dodatkiem wiśni.

Walentynkowe menu - forum >>