POLECAMY

Jeżyki kakaowe

„Mieszka w norce gdzieś pod sosną, igły mu na grzbiecie rosną. A kiedy przychodzi jesień, na tych igłach jabłka niesie”.
„Mieszka w norce gdzieś pod sosną, igły mu na grzbiecie rosną. A kiedy przychodzi jesień, na tych igłach jabłka niesie”.

Jeżyki kakaowe


Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżka gorzkiego kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/8 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki płatków kukurydzianych,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • 1/2 kostki pokrojonego na kawałki masła,
  • 2/3 szklanki cukru pudru,
  • 1 łyżka jasnego syropu kukurydzianego,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia rozprowadzonego w łyżce mleka
Etapy przygotowania

Przesiej mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól do miski. Wsyp płatki kukurydziane, owsiane i wiórki kokosowe. Roztop masło z cukrem i syropem kukurydzianym na małym ogniu. Dodaj wraz z proszkiem do mąki z kakao i wyrób ciasto. Układaj łyżeczką ciasto na blachach (wyłożonych pergaminem) w odległości 4 cm. Przyciskaj ciasto widelcem. Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Celina Fręczko
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)