Jak zrobić batoniki muesli?

Baton musli to wspaniała, pełnowartościowa przekąska. Może służyć jako deser lub drugie śniadanie.

Baton musli to wspaniała, pełnowartościowa przekąska. Może służyć jako deser lub drugie śniadanie.

Jak zrobić batoniki muesli?

Fot. Fotolia

Batoniki muesli kupowane w sklepie nie zawsze są tak wartościowe, jakby mogło nam się wydawać. Dlatego też warto przyrządzić je własnoręcznie w domu. Zdrowe batony zbożowe możemy wykonać własnoręcznie. Można dodać do nich ulubione składniki, a przede wszystkim będziemy mieli pewność, że będą bez konserwantów i sztucznych dodatków.

Do przygotowania batoników muesli możemy użyć to, co lubimy najbardziej, mogą to być płatki owsiane, płatki kukurydziane orzechy, żurawina, dynia, rodzynki. A jak je wykonać? Poniżej znajdziecie przepis na pyszne zbożowe batony.

Składniki:

  • 2 szklanki płatków owsianych
  • szklanka płatków kukurydzianych
  • 1/4 szklanki ziaren słonecznika
  • 1/3 szklanki dyni
  • 1/2 g suszonej żurawiny
  • 1/3 szklanki orzechów laskowych
  • puszka mleka skondensowanego

Sposób przygotowania:

Wszystko razem dokładnie wymieszać, musi powstać gęsta masa. Następnie wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną pergaminem. lekko ubijając. Piec około 45 minut w 130 stopniach. Po upieczeniu pokroić na kawałki.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)