Jabłka z bakaliami

Danie jest smaczne na ciepło i na zimno.
15 min, 4 porcje
Porcja 310 kcal

Składniki:
- 2 kwaskowe jabłka
- 1 opakowanie waniliowego lub śmietankowego twarożku
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki ugotowanego na sypko, długoziarnistego ryżu
- 10 dag bakalii: rodzynek, migdałów, orzechów, suszonych śliwek i moreli, smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
- 5 dag kandyzowanych owoców

Jabłka dokładnie opłukać, wytrzeć, ostrym nożem przekroić na pół, nie obierać, wyjąć gniazda nasienne, skropić sokiem z cytryny, żeby miąższ nie ściemniał,
ugotowany i ostudzony ryż starannie wymieszać z twarożkiem,
bakalie umyć w ciepłej wodzie, osączyć, rozdrobnić, wymieszać z twarożkiem i ryżem,
masą napełnić połówki jabłek, ułożyć je na blasze, wstawić na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C,
po wyjęciu posypać kandyzowanymi owocami,
danie jest smaczne na ciepło i na zimno, jabłek można nie zapiekać, też doskonale smakują.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)