POLECAMY

Dwukolorowy sernik

Przygotować masę serową; żółtka utrzeć z cukrem, dodawać margarynę, zmielony ser. Potem dodać kaszę i mąki. Na koniec pianę z białek - delikatnie wymieszać. Odstawić.

Składniki

Ciasto:
  • 6 jajek
  • 1 szkl. cukru
  • 1 i 3/4 szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki kakao
  • 6 łyżek oleju

Masa serowa:

  • 1 - 1,2 kg twarogu
  • kostka margaryny
  • 5 jaj
  • szkl cukru
  • otarta skórka z cytryny
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy mannej

Sposób przygotowania

Przygotować masę serową; żółtka utrzeć z cukrem, dodawać margarynę, zmielony ser. Potem dodać kaszę i mąki. Na koniec pianę z białek - delikatnie wymieszać. Odstawić.

Przygotować ciasto. Białka ubić na sztywno. Powoli dodawać najpierw cukier, potem żółtka, następnie mąkę, kakao, proszek i olej - zmiksować na najniższych obrotach.

Na blachę wylać ciasto. Na to wyłożyć masę serową. Piec w temp. 170-180 stopni przez godzinę.

Po ostudzeniu albo posypać cukrem pudrem albo polać lukrem lub polewą czekoladową

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)