Drożdżowe róże z orzechami fot. STOCKFOOD/FREE

Drożdżowe róże z orzechami

Takie ciasto też będzie pyszne, jeśli nadziejesz je makiem lub dżemem
/ 29.09.2011 07:16
Drożdżowe róże z orzechami fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie: 45 min * porcja – 270 kcal * pieczenie: ok. 40 min

Składniki na 25 sztuk:
- 3,75 szklanki przesianej mąki
- 2,50 dag drożdży
- 0,50 do 0,75 szklanki mleka
- 3 łyżki cukru
- jajko
- szczypta soli
- 8 dag masła

Na nadzienie:

- 18 dag orzechów laskowych
- 5 dag rodzynek
- cukier waniliowy
- 4 łyżki cukru
- jajko
- łyżka marmolady morelowej

Sposób wykonania:
1. Do przesianej mąki wlej drożdże rozmieszane z mlekiem i łyżeczką cukru. Odstaw w ciepłe miejsce na 30 min,
aby zaczyn zaczął pracować.

2. Masło stop, przestudź. Dodaj do rozczynu razem z pozostałym cukrem, solą, jajkiem, wyrób ciasto. Jeżeli będzie kleiste, podsyp je jeszcze mąką. Uformuj kulę.

3. Rodzynki mocz w wodzie 15 min. Osącz, wymieszaj z posiekanymi orzechami, cukrem i cukrem waniliowym oraz jajkiem.

4. Ciasto rozwałkuj, pokrój w pasy szer. 4 cm. Każdy przez środek smaruj farszem. Zwijaj ślimaki. Układaj w formie, jeden obok drugiego. Na 30 min odstaw do wyrośnięcia. Piecz 35–40 min  w temp. 180 st. Gorący placek posmaruj przetartą marmoladą.

Pyszne ciasta - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)