Domowa czekolada

Zgadnijcie dzieci co to jest takiego? Może być mleczna, śmietankowa lub gorzka – lubią ją wszystkie maluchy oraz dorośli.
/ 12.07.2009 12:01
Zgadnijcie dzieci, co to jest takiego? Może być mleczna, śmietankowa lub gorzka – lubią ją wszystkie maluchy oraz dorośli.

Domowa czekolada

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

  • 1 szklanka cukru,
  • ½ szklanki mleka,
  • cukier waniliowy,
  • ½ kostki masła (margaryny),
  • 2 szklanki mleka w proszku, 
  • 2-4 łyżki kakao.
Etapy przygotowania
Jedna szklankę cukru gotować z ½ szklanki mleka i cukrem waniliowym. Dodać ½ kostki masła (margaryny) oraz 2 szklanki mleka w proszku (jeśli jest wilgotnawe to lepiej przesiać przez sito lub rozpuścić w ćwierć szklance wody lub mleka, bo powstaną grudki). Cały czas mieszać. Dodać 2-4 łyżki kakao. Czekolada będzie „mleczna” lub „śmietankowa”, gdy doda się mniej kakao, lub „gorzka”, gdy doda się go więcej. W sumie powinno się gotować i mieszać 15 minut (łącznie). Gdy masa będzie gęsta, to wlej ją na przelany zimną wodą półmisek, a potem krój na cząstki – jakby to była prawdziwa czekolada.

Smacznego!
Celina Fręczko