Rodzynki są dość słodkie, przez co pozwalają zmniejszyć ilość cukru dodawanego do ciasta. Są to produkty posiadające wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Należy wymienić tu chociażby błonnik, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Rodzynki bogate są również w magnez, pomagający zwiększyć koncentrację, potas i żelazo. Cynk zawarty w rodzynkach, dobroczynnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Proponujemy wam ciekawy i szybki pomysł na deser z wykorzystaniem rodzynek i otrębów owsianych.
Polecamy również: Deser w sam raz na zimę
Bułeczki z rodzynkami
- 2 i ½ szklanki otrąb owsianych
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki brązowego cukru
- ½ szklanki rodzynek
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- niepełna szklanka mleka
- 2 jajka
- łyżka oliwy
Przygotowanie:
Suche składniki wymieszać. Dodać mleko, roztrzepane jajka i oliwę, dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem. Napełnione foremki wstawić do piekarnika i piec 15 – 20 min. w temp. 200°C. Po wyjęciu z piekarnika, ostudzić.
Zobacz też: Jak przygotować smaczne i zdrowe przekąski dla dzieci?