Rodzynki to idealny dodatek do ciast i deserów.

Do czego wykorzystać rodzynki - bułeczki z rodzynkami

Rodzynki pasują wyśmienicie do różnych rodzajów ciast i deserów. Wiele gospodyń nie wyobraża sobie niedzielnych wypieków bez ich dodatku. Możemy połączyć je z płatkami owsianymi lub ziarnami dyni czy słonecznika, tworząc pyszne musli i dodać do jogurtu tworząc smaczną i bardzo zdrową przekąskę na drugie śniadanie.
/ 30.10.2012 11:50
Rodzynki to idealny dodatek do ciast i deserów.

Rodzynki są dość słodkie, przez co pozwalają zmniejszyć ilość cukru dodawanego do ciasta. Są to produkty posiadające wiele cennych dla zdrowia składników odżywczych. Należy wymienić tu chociażby błonnik, witaminy z grupy B oraz witaminę C. Rodzynki bogate są również w magnez, pomagający zwiększyć koncentrację, potas i żelazo. Cynk zawarty w rodzynkach, dobroczynnie wpływa na stan skóry, włosów i paznokci. Proponujemy wam ciekawy i szybki pomysł na deser z wykorzystaniem rodzynek i otrębów owsianych.

Polecamy również: Deser w sam raz na zimę

Bułeczki z rodzynkami

  • 2 i ½ szklanki otrąb owsianych
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • ½ szklanki rodzynek
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • niepełna szklanka mleka
  • 2 jajka
  • łyżka oliwy

Przygotowanie:

Suche składniki wymieszać. Dodać mleko, roztrzepane jajka i oliwę, dokładnie wymieszać. Foremki do babeczek wyłożyć papilotkami lub wysmarować tłuszczem. Napełnione foremki wstawić do piekarnika i piec 15 – 20 min. w temp. 200°C. Po wyjęciu z piekarnika, ostudzić.

Zobacz też: Jak przygotować smaczne i zdrowe przekąski dla dzieci?