Czy wiesz jak zrobić piernik z miodu?

Składniki: tłuszcz, miód, goździki, cynamon, gałka muszkatołowa, woda, żółtka, cukier, mąką, białka, soda, bakalie

Miód z przyprawami  zrumienić, dodać 3 łyżki wody gotowanej, przestudzić. Opłukać rodzynki, pokrajać orzechy i skórkę pomarańczową.  Rozetrzeć tłuszcz z żółtkami, dodać miód i cukier, utrzeć.

Ubitą pianę wyłożyć na żółtka z cukrem. Dodać mąkę i wyrabiać przez 20 minut. Rozpuścić sodę w wodzie zimnej, przegotowanej, dodać do ciasta sodę i bakalie. Ciasto wyłożyć do formy, piec do 1 godziny w temperaturze 160°.

Ciasto nakłuć głęboko zaostrzonym drewienkiem,a gdy wychodzi suche, ciasto wyjąć i trochę przestudzić w formie. Odkrajać nożem od formy, wyłożyć ostrożnie i ostudzić opierając o brzeg stolnicy. Piernik można polukrować lukrem czekoladowym.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)