Czy wiesz jak zrobić gruszki w sosie kakaowym?

Składniki: gruszka, cukier, mleko, mąka ziemniaczana, kakao, żółtka, dżem
Czy wiesz jak zrobić gruszki w sosie kakaowym? fot. Fotolia

Obrane gruszki przepołowić. Zagotować 3/4 szklanki wody z połową cukru, do syropu włożyć ostrożnie owoce. Ugotować na wpół miękko, ostudzić i ułożyć w kompotierkach.

Mąkę ziemniaczaną zmieszać z zimnym mlekiem, resztę mleka zagotować, dodać zawiesinę z mąki ziemniaczanej, mieszając zagotować.

Żółtka utrzeć z cukrem, wlać do nich, ubijając trzepaczką, mleko zagęszczone mąką i syrop z gruszek. Wsypać kakao, ubijać masę do zgęstnienia. Ciepłym sosem zalać gruszki, ostudzić.

Zobacz także: Jak przygotować gruszki?

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)