Czy wiesz jak zrobić ciasto wiśniowo-budyniowe?

Przygotuj na ciasto: 5 jajek, szklankę mąki, szklankę cukru, cukier waniliowy oraz łyżkę mąki ziemniaczanej. Do tego potrzebujesz proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Na nadzienie przygotuj: owoce, budyń waniliowy, litr mleka oraz pół cytryny.

Zacznij od oddzielenia białek od żółtek. Ubij je następnie ze szczyptą soli. Zaś żółtka zetrzyj z cukrem waniliowym oraz normalnym. Stwórz gładką masę.

Wymieszaj mąki z proszkiem i dodawaj do żółtek. Wyłóż ciasto na blaszkę i piecz pół godziny w 180 stopniach.

W tym czasie ugotuj budyń zgodnie z informacjami na opakowaniu oraz umyj i przygotuj owoce. Gdy ciasto już wystygnie wylej na nie budyń i wrzuć na nie owoce. Możesz udekorować całość listkami mięty.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)