- po 8 łyżek mąki i cukru
- 1 łyżka kakao
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
- 30 dag malin
- pół szklanki cukru
- szklanka kremówki
- łyżka żelatyny
Do ozdoby:
- bita śmietana
- owoce
- wiórki czekoladowe
Sposób wykonania:
1. Na ciasto ubijać pianę, dodając po łyżeczce cukru, potem na przemian po żółtku i łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao, wylać ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, piec 45 min w 170 st. C.
2. Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, a kiedy napęcznieje, powoli ogrzewać na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści, ostudzić.
3. Kremówkę ubić na pianę, wymieszać z żelatyną i połową zmiksowanych malin, dodać całe maliny.
4. Krem wylać na upieczony biszkopt, schłodzić w lodówce.
5. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, świeżymi owocami, posypać wiórkami.
Pyszne słodkości - forum >>