Czekoladowy biszkopt z malinową pianką

Niezwykle pyszne i orzeźwiające ciasto w sam raz na podwieczorek
/ 07.10.2009 09:47
Składniki:
- po 8 łyżek mąki i cukru
- 1 łyżka kakao
- 6 jajek
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:

- 30 dag malin
- pół szklanki cukru
- szklanka kremówki
- łyżka żelatyny

Do ozdoby:

- bita śmietana
- owoce
- wiórki czekoladowe

Sposób wykonania:
1. Na ciasto ubijać pianę, dodając po łyżeczce cukru, potem na przemian po żółtku i łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i kakao, wylać ciasto do tortownicy o średnicy 24 cm, piec 45 min w 170 st. C. 

2. Żelatynę zalać małą ilością zimnej wody, a kiedy napęcznieje, powoli ogrzewać na małym ogniu do momentu, aż się rozpuści, ostudzić.

3. Kremówkę ubić na pianę, wymieszać z żelatyną i połową zmiksowanych malin, dodać całe maliny.

4. Krem wylać na upieczony biszkopt, schłodzić w lodówce.

5. Przed podaniem udekorować bitą śmietaną, świeżymi owocami, posypać wiórkami.

Pyszne słodkości - forum >>