Składniki
-
250 g gorzkiej czekolady
- 250 g margaryny
- 70 g mąki pszennej
- 165 g cukru
- 5 jajek
Sposób przygotowania
Czekoladowe fondue przygotujemy w 30 minut, a porcja wystarczy aż dla 8 osób. Czekoladę z margaryną rozpuszczamy na parze. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, wlewamy wystudzoną, ale płynną czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.
Na koniec dodajemy ubitą pianę. Masę przekładamy do foremek i pieczemy w piekarniku w 190°C przez około 12 minut. Po upieczeniu ciastka w środku powinny być płynne. Do środka możemy dodać trochę pokruszonej gorzkiej lub mlecznej czekolady, aby wzmocnić jeszcze efekt płynnego nadzienia.