Czekoladowe fondue

Czekoladowe fondue przygotujemy w 30 minut, a porcja wystarczy aż dla 8 osób. Czekoladę z margaryną rozpuszczamy na parze.

Składniki

  • 250 g gorzkiej czekolady

    Czekoladowe fondue

  • 250 g margaryny
  • 70 g mąki pszennej
  • 165 g cukru
  • 5 jajek

Sposób przygotowania

Czekoladowe fondue przygotujemy w 30 minut, a porcja wystarczy aż dla 8 osób. Czekoladę z margaryną rozpuszczamy na parze. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy je na sztywno. Żółtka ucieramy z cukrem na białą masę, wlewamy wystudzoną, ale płynną czekoladę. Wszystko delikatnie mieszamy, dodajemy mąkę i ponownie mieszamy.

Na koniec dodajemy ubitą pianę. Masę przekładamy do foremek i pieczemy w piekarniku w 190°C przez około 12 minut. Po upieczeniu ciastka w środku powinny być płynne. Do środka możemy dodać trochę pokruszonej gorzkiej lub mlecznej czekolady, aby wzmocnić jeszcze efekt płynnego nadzienia.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)