Czekoladowa tarta

Tarta z owocami, czekoladą, pachnąca wanilią...
/ 27.08.2007 10:32
Składniki na ciasto:
- 25 dag mąki
- 12,5 dag cukru
- szczypta soli
- 15 dag masła
- 1 jajko
- owoce i czekoladowe płatki do dekoracji

Składniki na krem:
- 30 dag gorzkiej czekolady
- 1 szklanka kremówki
- 1 laska wanilii
- owoce

Posiekać składniki ciasta, szybko wyrobić, uformować kulę, włożyć na godzinę do lodówki. Pokroić na cienkie plasterki, wytrzeć ściereczką, żeby były zupełnie suche. Ciastem wyłożyć formę do tart, wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C, upiec na złoty kolor, pozostawić jeszcze na 5 do 10 minut w piekarniku, wyjąć, ostudzić. Czekoladę połamać na kawałki, rozpuścić. Zagotować śmietankę z rozciętą wanilią, pozostawić pod przykryciem ok. 10 min, wyjąć wanilię, nożem zeskrobać ziarenka i dodać do śmietanki, zagotować i wlać do miseczki z czekoladą, wystudzić. Wylać na ciasto, posypać czekoladą, schłodzić. Przed podaniem ozdobić owocami.

Źródło: Przyjaciółka
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)