Ciasto ze śliwkami

Jajka ucieramy z cukrem i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim ćwiartki śliwek.
/ 30.08.2018 09:29

Składniki

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 4 sztuki jaja,
  • 10 łyżek oleju,
  • 10 łyżek gorącej wody,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 kg śliwki węgierki

Sposób przygotowania

Jajka ucieramy z cukrem i powoli wlewamy na zmianę wodę, olej i dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy na blachę i układamy na nim ćwiartki śliwek.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15 minut. Do pozostałego ciasta dosypujemy kakao i wykładamy na podpieczone ciasto i na wierzch drobno pokrojone śliwki. Pieczemy jeszcze około 40 min.