Ciasto z jabłkami fot. Adobe Stock

Ciasto z całymi jabłkami - inne, niż wszystkie!

Do każdego wydrążonego jabłka wsyp szczyptę cynamonu - nada to niepowtarzalnego, wyrazistego smaku!
/ 26.09.2011 07:56
Ciasto z jabłkami fot. Adobe Stock

Przygotowanie: 25 min

Składniki na 12 porcji:

- 6 jajek
- 20 dag cukru
- 17 dag mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Na nadzienie: 

- 6 małych jabłek
- 6 łyżek konfitury wiśniowej
- 6 łyżek posiekanych migdałów
- sok z cytryny

Dodatki:

- cukier puder do posypania
- tłuszcz i tarta bułka do formy

Sposób wykonania:

1. Jabłka obierz i wydrąż gniazda nasienne. Skrop sokiem cytrynowym i napełnij konfiturami wymieszanymi z migdałami.

2. Żółtka utrzyj z cukrem i skórką cytrynową. Dosyp obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszaj z ubitymi na sztywną pianę białkami.

3. Formę z kominkiem (jak na babkę) wysmaruj tłuszczem i posyp tartą bułką. Napełnij 1/3 przygotowanego ciasta. Ułóż w odstępach jabłka i zalej je resztą ciasta.

4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piecz na rumiano 45–50 minut. Jeżeli ciasto za szybko się rumieni, przykryj je kawałkiem folii aluminiowej.

5. Upieczone ciasto odstaw do ostudzenia, a potem wyjmij na talerz. Posyp przez sitko cukrem pudrem.

Pyszne ciasta - forum >>

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)