Ciasto toffi z biszkoptami

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć ponczem.

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 0,6 szklanki mąki pszennej
  • 0,6 szklanki cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:

  • 1/2 litra śmietany 30%
  • 2 opakowania ‘śmietan-fix’
  • cukier waniliowy
  • 1-2 łyżek cukru pudru

Poncz:

  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 1/2 szklanki gorącej wody

Ponadto:

  • 1 puszka mleka słodzonego
  • ok. 30 dag okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Przygotowanie

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka i jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem prostokątnej blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i nasączyć ponczem.

Mleko słodzone gotować 3 godz. w puszce na karmel. Lekko ostudzić i wylać na biszkopt. Następnie ułożyć biszkopty nasączone ponczem, a na nie ubitą śmietanę z cukrem waniliowym, cukrem pudrem i wymieszaną z ‘śmietan-fix’. Wierzch ciasta zalać tężejącą galaretką, rozpuszczoną wcześniej w 3 szklankach gorącej wody.

Schłodzić w lodówce.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (1)
/6 lat temu
Ciasto bajka. Długo się robi biorąc pod uwagę 3 godzinne gotowanie puszki z mleczkiem i zastyganie galaretki ale jest moc...100% polecam!