Ciasto toffi. Fot. Media Forum. fot. materiały prasowe Media Forum

Ciasto toffi

Przepis na pyszne ciasto toffi - bardzo słodkie, jednak od święta warto sobie na nie pozwolić!
/ 03.12.2012 08:19
Ciasto toffi. Fot. Media Forum. fot. materiały prasowe Media Forum

Ciasto – składniki:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • ½ szklanki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka śmietany
  • ½ margaryny

Z wymienionych wyżej składników zagnieść kruche ciasto. Podzielić na 2 części i upiec 2 placki.

Polecamy: Masa makowa z bakaliami - zrób ją samodzielnie

Sposób przygotowania:

Placki przełożyć bitą śmietaną (2 szt. – śmietana kremówka 30%, 200ml, do której dodajemy ½ szklanki cukru oraz 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w ½ szklanki gorącego mleka – zanim dodamy do śmietany, należy schłodzić). Na pierwszy placek nakładamy bitą śmietanę, następnie kładziemy na nią drugi placek, na którym równomiernie rozprowadzamy masę krówkową Bakalland o smaku kajmakowym.

Wierzch posypujemy płatkami migdałów (uprzednio podrumienimy je na patelni) lub chrupiącymi orzechami włoskimi.

Źródło: Materiały prasowe Media Forum.

Zobacz także: Makowiec królewski - świąteczny przepis

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)