Przygotowanie 30 min * pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 400 kcal
Składniki na 10 porcji:
- 6 jajek
- 20 dag cukru
- 20 dag gorzkiej czekolady
- 10 dag masła
- 15 dag mąki
- 40 ml wiśniówki
- 50 dag czereśni
Sposób wykonania:
1. Czekoladę połam na kawałki. Wrzuć do rondelka, dodaj masło, roztop na małym ogniu, mieszając.
2. Czereśnie dokładnie umyj, osącz, wydryluj.
3. Żółtka utrzyj z cukrem na puszystą masę. Zmiksuj z mąką i wiśniówką. Połącz z przestudzoną czekoladą.
4. Białka ubij na sztywną pianę. Dodaj do ciasta, delikatnie wymieszaj. Ciasto połącz z 2/3 czereśni.
5. Przełóż do prostokątnej formy, piecz ok. 30 min w 200 st. C. Udekoruj świeżymi czereśniami i ewentualnie bitą śmietaną.