Ciasto biszkoptowe z jabłkami

Upiec osobno dwa biszkopty w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny...
/ 31.07.2007 22:31

Składniki
Dwa biszkopty po:
4 jajka,
1 niepełnej szklance mąki krupczatki,
¾ szklanki cukru,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
skórce otartej z cytryny,

Krem:
25 dag masła,
2 żółtka,
20 dag cukru pudru,
0,5 kg jabłek (soczystych),
sok z cytryny,

Sposób przygotowania
Upiec osobno dwa biszkopty w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny. Piec ok. 25 minut w temperaturze 160-170 °C. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać żółtka i dalej ucierać. Jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach, skropić sokiem z cytryny, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Na pierwszy biszkopt wyłożyć krem i przykryć drugim biszkoptem. Posypać cukrem pudrem.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)