POLECAMY

Bułeczki z daktylami

Daktyle zawierają błonnik. Mogą spożywać je dzieci po 8 miesiącu życia.

Daktyle zawierają błonnik. Mogą spożywać je dzieci po 8 miesiącu życia.

Bułeczki z daktylami

Do przyrządzenia potrzebne nam będzie:

5 dag drożdży,
½ szklanki soku pomarańczowego,
4 łyżki cukru,
3 szklanki mąki pszennej,
½ szklanki oliwy z oliwek,
2 szklanki mąki pszenno-razowej,
½ szklanki soku pomarańczowego,
25 dag daktyli bez pestek.

Etapy przygotowania:
Z drożdży, cukru i ½ szklanki soku należy przygotuj zaczyn. Odstaw go do ciepłego miejsca aby wyrósł. W misce wymieszaj dwa rodzaje mąki, dodaj zaczyn, sok i oliwę. Ciasto wyrabiaj tak długo, aż zobaczysz, że „odchodzi” od ręki. Całość pozostaw na 20 minut w ciepłym miejscu. Ponownie wyrób wyrośnięte ciasto i rozwałkuj na placek o grubości ok.1 cm. Szklanką wycinaj okrągłe placuszki. Na środku placuszka kładź 1 lub 2 daktyle. Krawędzie placuszka sklej tak jak zlepia się pierogi (brzegi możesz zlepić przyciskając je widelcem). Bułeczki układaj na blaszce (wyłożonej pergaminem) i piec w temperaturze około 190-200 stopni C przez 25 minut. Z tej porcji ciasta otrzymasz około 40 bułeczek.
Smacznego!

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)