Buchty ze śliwkami fot. STOCKFOOD/FREE

Buchty ze śliwkami

Poza sezonem idealnym nadzieniem będą powidła
/ 08.09.2011 07:55
Buchty ze śliwkami fot. STOCKFOOD/FREE

Przygotowanie 60 min * pieczenie 30 min * 1 porcja – ok. 190 kcal

Składniki na 24 porcji:

  • 12 śliwek węgierek
  • 1/8 l mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 5 łyżek cukru
  • 80 g miękkiego masła
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 10 dag stopionego przestudzonego masła


Sposób wykonania:

  1. Drożdże wkrusz do mleka, rozmieszaj z 2 łyżkami cukru i mąki, odstaw. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem. Dodaj do mąki, wlej rozczyn, dodaj miękkie masło. Wyrób ciasto, odstaw do wyrośnięcia.
  2. Wyrośnięte ciasto podziel na 24 porcje, każdą owiń pół śliwki, uformuj kulkę, zanurz w stopionym maśle. Układaj w formie. Odstaw na 30 min. Później piecz 30 min w temp. 180 st. C.

Smakowite desery - forum >>
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)