POLECAMY

Wiśniowiec

Ciasto: wiśnie umyć, osączyć, wydrylować. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i jajkami (dodawać je po jednym). Do masy przesiać mąkę z proszkiem, wlać mleko, dokładnie wymieszać. Połowę masy zmiksować z kakao i rumem. Jasną masę nałożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Potem nałożyć masę z kakao. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec 30 minut w temperaturze 180 st C. Krem: z proszku i mleka ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Wystudzić, zmiksować z masłem i cukrem. Kremem posmarować wystudzone ciasto. Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze. Lekko przestudzić, udekorować nią wierzch ciasta.


Składniki
CIASTO:
3/4 kg wiśni
kostka (250 g) margaryny
szklanka cukru
6 jajek
2 i 1/2 szklanki mąki
3 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek mleka
2 łyżki kakao
2 łyżki rumu

KREM:
torebka budyniu waniliowego
1/2 l mleka
kostka (200 g) masła
6 łyżek cukru pudru
20 dag czekolady deserowej

Sposób przygotowania
Ciasto: wiśnie umyć, osączyć, wydrylować. Miękką margarynę utrzeć z cukrem i jajkami (dodawać je po jednym). Do masy przesiać mąkę z proszkiem, wlać mleko, dokładnie wymieszać.
Połowę masy zmiksować z kakao i rumem. Jasną masę nałożyć do blachy wyłożonej papierem do pieczenia. Potem nałożyć masę z kakao. Na wierzchu ułożyć wiśnie. Piec 30 minut w temperaturze 180 st C.

Krem: z proszku i mleka ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Wystudzić, zmiksować z masłem i cukrem. Kremem posmarować wystudzone ciasto.
Czekoladę połamać na kawałki i stopić na parze. Lekko przestudzić, udekorować nią wierzch ciasta.
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)