Miodowiec

Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno. Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę. Trochę pogotować mieszając. Ostudzić. Masło utrzeć z margaryną na puch. Do masy dodawać stopniowo kaszę mannę i sok z cytryn. Kremem przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta posypać kolorowymy cukierkami.

Składniki

Ciasto:

  •  

    5 jajek
  • kostka margaryny
  • 1/2 szklanki miodu
  • 1 szklanka cukru
  • 3 1/2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

Krem:

  • 3/4 litra mleka
  • 7 łyżek kaszy manny
  • kostka masła
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • sok z dwóch cytryn

Do dekoracji:

  • kolorowe cukierki

Sposób przygotowania

Margarynę, miód i cukier zagotować. Ostudzić. Do masy dodać jajka, mąkę i sodę. Ciasto wyrobić i podzielić na 3 części. Każdą część ciasta upiec osobno.

Mleko zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wsypać kaszę mannę. Trochę pogotować mieszając. Ostudzić.

Masło utrzeć z margaryną na puch. Do masy dodawać stopniowo kaszę mannę i sok z cytryn.

Kremem przełożyć upieczone placki. Wierzch ciasta posypać kolorowymy cukierkami.

Śmietanowiec z galaretką - Kasia gotuje z Polki.pl
SKOMENTUJ (7)
KOMENTARZE (7)
Gość We-Dwoje.pl/5 lat temu
przepis jest dobry..a jak ktos sie nie zna na pieczeniu to wiadomo ze nie wie jak sie piecze cista i w jakiej temperaturze....kretyni
Gość We-Dwoje.pl/6 lat temu
trzeba myslec to bedzie jasny
Gość We-Dwoje.pl/6 lat temu
bardzo dobry przepis,
POKAŻ KOMENTARZE (7)