POLECAMY

Lodowa uczta z herbatnikami i owocami

Deser z chrupiącymi herbatnikami

Przygotowanie 20 min * 1 porcja – ok. 210 kcal

Składniki na 4 porcja:
- 300 ml lodów o ulubionym smaku (najlepiej owocowych, śmietankowych lub waniliowych)
- herbatniki, np. Petite Beurre Jutrzenka 100 g
- szklanka malin
- pół melona
- listki mięty do dekoracji

Sposób wykonania:
1. Lody wyjmij z zamrażarki i pozostaw na 5 minut w temperaturze pokojowej.

2. Maliny przebierz. Kilka odłóż do dekoracji, resztę przetrzyj przez dość gęste sito, by oddzielić pesteczki.

3. Melona schłodź w lodówce. Usuń z niego miąższ z nasionkami. Z twardej części wydrąż specjalną łyżeczką niewielkie kulki.

4. Do szklanych pucharków lub deserowych miseczek nałóż po kilka kulek lodów. Polej je malinowym przecierem.

5. Do każdego pucharka włóż po 2 herbatniki. Deser udekoruj całymi malinami, kulkami z melona i listkami mięty. Od razu podawaj.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)