Polki.pl
kom. (1)

Mazurek z bakaliami

Składniki

  • 2 szklanki mąki,
  • 150 g cukru,
  • 3 jajka,
  • 200 g masła,
  • 2 łyżki śmietany,
  • 300 g bakalii,
  • 1/2 słoiczka powideł śliwkowych

Sposób przygotowania

Masło posiekać nożem z mąką, dodać 100 g cukru, żółtka i wszystko zagnieść. Jeżeli jest zbyt suche - dodać śmietanę.

Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki, a potem rozwałkować i wyłożyć na blachę.

Ciasto posmarować powidłami i następnie ubitymi białkami z resztą cukru (50 g). Pokroić bakalie i posypać nimi wierzch placka.

Piec 30-40 min w temp. 180-200 st.




Oceń 5,00 / 1
Redakcja poleca

Podobne w temacie Ciasta

Skomentuj Mazurek z bakaliami

Gość We-Dwoje.pl
Komentujesz jako dsfdsfds  /  Wyloguj sięZarejestruj się  /  Zaloguj się

Podobne do Mazurek z bakaliami

  • Strucla z seremCiastaStrucla z seremZ wymienionych składników sporządzić ciasto drożdżowe. Ser utrzeć z cukrem na gładką masę i dalej ucierając, dodawać po jednym żółtku, skórkę z cytryny, cukier waniliowy i stopione masło. Domieszać rodzynki.więcej »
  • CiastaCiasto kruche z poziomkamiZagnieść kruche ciasto z mąki, tłuszczu, jajka i cukru według przepisu na kopertki z truskawkami. Rozwałkować, wyłożyć do formy, nakłuć w kilku miejscach widelcem i upiec do zarumienienia. Poziomki przebrać, umyć,...więcej »
  • Minitarty z malinamiCiastaMinitarty z malinami125 g cukru zmieszać w dużej misce z mąką, dodać jajko i miękkie masło. Z masy wyrobić kruche ciasto i wstawić je do lodówki na min 30 minut. Po tym czasie delikatnie rozwałkować masę, wyciąć równiej wielkości...więcej »
  • CiastaCiasto biszkoptowe z jabłkamiUpiec osobno dwa biszkopty w prostokątnej formie o wymiarach 25 na 36 cm, ostudzić i nasączyć wodą wymieszaną z sokiem z cytryny...więcej »
  • Ciasteczka z płatków owsianychCiastaCiasteczka z płatków owsianychMąkę mieszamy z proszkiem, sodą i płatkami. Masło z cukrami ucieramy na puch. Dodajemy jajko, mieszamy dokładnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia i przystępujemy do formowania...więcej »
  • CiastaBaba wielkanocna z orzechamiJajka myjemy, a następnie oddzielamy żółtka od białek. Cukier puder ucieramy z żółtkami aż staną się białe, a masa będzie gładka i puszysta. Dodajemy sok z cytryny do utartej masy...więcej »
  • Ciasteczka z makiemCiastaCiasteczka z makiemMasło siekamy nożem z cukrem i żółtkami. Dodać mąkę i aromat, zarobić ciasto. Pod koniec dodać mak. Ciasto włożyć na 7 godzin do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy i wykrawać z niego kółeczka.więcej »
  • Sernik na zimno z piankąCiastaSernik na zimno z piankąNajpierw pieczemy biszkopt. Każdą z galaretek rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z margaryną i cukrem.więcej »
  • Babka z ajerkoniakiemCiastaBabka z ajerkoniakiemOddzielić żółtka od białek. Przesiać obydwie mąki razem z proszkiem do pieczenia. Sparzyć cytrynę i zetrzeć z niej skórkę. Włożyć do rondelka pokruszoną czekoladę, wlać mleko i podgrzewać na małym ogniu,...więcej »
  • Tarta z gruszkami i cranberryCiastaTarta z gruszkami i cranberryJednym z atutów jesieni są gruszki, które o tej porze roku są wyjątkowo słodkie i soczyste. Można je jeść na surowo, w postaci różnych przetworów, na ciepło, na słodko lub wytrawnie. Możliwości wykorzystania...więcej »
  • Sernik z ziemniakamiCiastaSernik z ziemniakamiJajo rozmącić ze śmietaną. Mąkę zmieszać z proszkiem, przesiać, posiekać z tłuszczem na stolnicy, dodać resztę składników. Zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce przez 20 minut. Po tym czasie rozwałkować na...więcej »
  • CiastaCiasto truskawkowe z orzechamiMasło utrzeć z 1 ¼ szkl. cukru na puszyste. Wbić jaja i wymieszać. Dodać śmietanę. Dosypać mąkę z proszkiem, solą i cynamonem.więcej »
  • Kruche babeczki z pianką waniliowąCiastaKruche babeczki z pianką waniliową12 jednakowej wielkości foremek karbowanych na babeczki wyparzyć, osuszyć. Masło z mąką posiekać, wymieszać z cukrem, dodać żółtka, zagnieść ciasto, zostawić do skrzepnięcia. Foremki ustawić na stolnicy jedne...więcej »
  • CiastaMuffinki z kropelkami czekoladyW pierwszej miseczce wymieszać ze sobą “suche” składniki, a w drugiej te “mokre”. Następnie zmieszać “suche” z “mokrymi” – energicznie,...więcej »
  • Zobacz podobne do Mazurek z bakaliamiwięcej podobnych
Zobacz
ostatnie wydanie tygodnika

Wysłanie formularza jest jednoznaczne z akceptacją Regulaminu portalu We-Dwoje Polki.pl


Forum Przepisy kulinarne