Tort przekładany galaretką i śmietaną

Lekki owocowy tort to rozkosz dla podniebienia

łatwy przepis, sałatki, dania z truskawkami, ciasta, szparagi, nowalijki, danai z grilla, przepisy

Przygotowanie 50 min * pieczenie 40 min * 1 porcja – ok. 300 kcal

Składniki na 16 porcji:

  • 25 dag mąki
  • 20 dag cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 białka
  • 2 łyżki śmietany
  • 300 ml kremówki
  • 1/2 galaretki pomarańczowej
  • 2 pomarańcze
  • owoce do dekoracji
  • wiórki kokosowe

Sposób wykonania tortu ze śmietaną i galaretką:

  1. Masło utrzyj z 15 dag cukru, jajkiem, białkami, śmietaną. Dodaj mąkę, zagnieć ciasto, zrób z niego 4 cienkie krążki. Piecz je ok. 10 min w 180 st. C.
  2. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, ostudź. Pomarańcze obierz, pokrój na kawałki. Kremówkę ubij z pozostałym cukrem pudrem.
  3. Dwa krążki przełóż bitą śmietaną. Na wierzchu ułóż kawałki pomarańczy, zalej je galaretką, zastudź. Przykryj dwoma krążkami ciasta przełożonymi bitą śmietaną, udekoruj wiórkami i owocami.

Przyjaciółka
Oceń artykuł 10 głosów
Wyślij znajomym Wyślij znajomym
Drukuj Drukuj
Wypowiedz się!
Nick:
Opinia:
Raport specjalny