Ziemia. Lubi ziemię przepuszczalną, przewiewną, żyzną, próchniczą o wyraźnym odczynie zasadowym. Nie udaje się w torfie i ziemi próchniczej z lasu iglastego.
Miejsce. Dobrze się czuje w miejscach słonecznych, ciepłych, osłoniętych od wiatru. Podlewanie. Oszczędne, zwłaszcza zimą.
Dokarmianie. Słabym roztworem nawozu mineralnego.
Zbiór. Liście można zrywać przez cały rok, ale najlepiej jeszcze przed kwitnieniem lawendy
W kuchni. Jako przyprawy używamy listków lawendy o charakterystycznym zapachu. Znakomicie komponują się z tłustymi mięsnymi potrawami, np. z baraniny. Można je też dodawać do pieczeni z zająca lub królika, do zup (kartoflanki i jarzynowej oraz rybnej), a także do masła ziołowego. Pamiętajmy, że listki bardzo silnie pachną i nie można ich dodawać za dużo, szczególnie oszczędnie używajmy ich do potraw z drobiu.
W leczeniu. Napar z kwiatów łagodzi zaburzenia trawienne, działa uspokajająco i bakteriobójczo w niektórych chorobach skóry.
WYPOWIEDZ SIĘ!