Zioła w doniczkach. Lawenda wąskolistna

Pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego, gdzie rośnie w stanie dzikim. Krzew dorasta do 50 cm wysokości. i pięknie kwietnie. Niebieskofioletowe kwiatostany pojawiają się na szczytach pędów. Roślina wydziela miłą, ale silną woń. Najlepiej ją rozmnażać przez podział kęp. Stare, rozrośnięte rośliny trzeba podzielić na części i wsadzić do oddzielnych doniczek. Suszone kwiaty i gałązki skutecznie odstraszają mole. A nasze prababki suszoną lawendę wkładały do szaf z bielizną pościelową.
/ 20.05.2019 13:14

Ziemia. Lubi ziemię przepuszczalną, przewiewną, żyzną, próchniczą o wyraźnym odczynie zasadowym. Nie udaje się w torfie i ziemi próchniczej z lasu iglastego.

Miejsce. Dobrze się czuje w miejscach słonecznych, ciepłych, osłoniętych od wiatru. Podlewanie. Oszczędne, zwłaszcza zimą.

Dokarmianie. Słabym roztworem nawozu mineralnego.

Zbiór. Liście można zrywać przez cały rok, ale najlepiej jeszcze przed kwitnieniem lawendy

W kuchni. Jako przyprawy używamy listków lawendy o charakterystycznym zapachu. Znakomicie komponują się z tłustymi mięsnymi potrawami, np. z baraniny. Można je też dodawać do pieczeni z zająca lub królika, do zup (kartoflanki i jarzynowej oraz rybnej), a także do masła ziołowego. Pamiętajmy, że listki bardzo silnie pachną i nie można ich dodawać za dużo, szczególnie oszczędnie używajmy ich do potraw z drobiu.

W leczeniu. Napar z kwiatów łagodzi zaburzenia trawienne, działa uspokajająco i bakteriobójczo w niektórych chorobach skóry.

SKOMENTUJ
KOMENTARZE (0)