Ogórki kanapkowe do słoików to idealny przepis na letnie dni. Smak ogórków z kurkumą podkreśli nie tylko smak kanapek

Ogórki kanapkowe z kurkumą przygotujesz w kilka chwil z małych ogórków gruntowych. Przed zalaniem ich zalewą możesz przekroić je wzdłuż na słupki albo w grubsze plasterki. Przepis ten możesz wykorzystać nie tylko na kanapki, ale np. do sałatki. Po opłukaniu pod bieżącą wodą możesz użyć ich też do... lemoniady!
/ 04.07.2023 15:58
DRUKUJ PRZEPIS
Ogórki kanapkowe do słoików to idealny przepis na letnie dni. Smak ogórków z kurkumą podkreśli nie tylko smak kanapek fot. Adobe Stock, Brandusa
Czas wykonania: 60 min
Poziom trudności: łatwy
Składniki:
  • 3 kg ogórków,
  • 4 szklanki wody,
  • 2,5 szklanki octu 10%,
  • 2,5 szklanki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka ziela angielskiego,
  • 2 łyżki gorczycy,
  • 2 łyżki ziarnistego czarnego pieprzu,
  • 2 łyżki soli,
  • 2 łyżki kurkumy.
Przygotowanie:
  1. Ogórki dokładnie umyj pod bieżącą wodą i odetnij oba końce. 
  2. Pokrój ogórki wzdłuż, ale ich nie obieraj i ułóż pionowo w słoikach. Powinny być ułożone dosyć ciasno.
  3. Przygotuj zalewę na ogórki kanapkowe: wlej do garnka wodę, wsyp cukier, sól i kurkumę, dodaj przyprawy. Zagotuj i zamieszaj, by cukier się rozpuścił.
  4. Dodaj ocet i ponownie doprowadź do wrzenia. Następnie zmniejsz płomień i podgrzewaj jeszcze przez kilka minut pod przykryciem.
  5. Przecedź zalewę i zalej ogórki w słoikach, pozostawiając około 1 cm od rantu. Każdy słoik mocno zakręć.
  6. Do dużego garnka włóż na dno bawełnianą ściereczkę i wstaw słoiki tak, by się ze sobą nie stykały. Zalej wodą do 3/5 wysokości i zagotuj. Następnie zmniejsz płomień i gotuj przez około 10 minut.
  7. Wyjmij słoiki i ustaw w kuchni, by wystygły. Kiedy będą już całkiem zimne, przenieś w chłodne, ciemne miejsce, np. do piwnicy.

ogórki kanapkowe z kurkumą

fot. Ogórki kanapkowe/Adobe Stock, Viktoria

Ogórki kanapkowe: co warto wiedzieć?

Ten przepis na ogórki kanapkowe zakłada, że powinno wyjść około 10 - 12 słoiczków o pojemności 500 ml. Pamiętaj, by ogórki kanapkowe robić ze świeżych, jędrnych ogórków gruntowych. Najlepsze będą ogórki zebrane tego samego dnia.

Długość ogórka nie powinna być większa niż wysokość słoika, tak aby można było ułożyć plastry pionowo. Na ogórki kanapkowe z kurkumą nie wykorzystuj przerośniętych okazów z dużymi pestkami.

Ogórki możesz zalać gorącą zalewą lub zimną. Pamiętaj jednak, by zimne słoiki wkładać do zimnej wody (do pasteryzacji), a czas pasteryzacji liczyć od momentu jej zagotowania. W podobny sposób możesz także przygotować ogórki curry.

Do czego wykorzystać ogórki kanapkowe z kurkumą?

Tak przygotowane ogórki możesz wykorzystać nie tylko do kanapek. Będą dobrą bazą do sałatki szwedzkiej albo ogórków po kozacku. Świetnie sprawdzą się także jako dodatek do letnich surówek obiadowych, a także... lemoniady.

Jeśli dokładnie opłuczesz je pod bieżącą wodą, możesz dodać do wody z sokiem z cytryny oraz kostkami lodu. Wykorzystaj je też do warzywno-owocowych koktajli, które idealnie sprawdzą się w upalne dni.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 01.09.2020.

Czytaj także:Ogórki konserwowe na słodkoJak zrobić ogórki krokodylki?Jak zakisić ogórki?Jak zrobić ogórki małosolne?

DRUKUJ PRZEPIS

Redakcja poleca

REKLAMA