Samodzielnie przygotowane przetwory z wiśni to doskonały sposób na zamknięcie w słoiku smaku lata. Dżemy i konfitury będą pysznym dodatkiem do drożdżowego ciasta i deserów na bazie jogurtów oraz śmietanowych kremów. Soki i kompoty świetnie pasują do niedzielnego obiadu, a domowe, wiśniowe nalewki rozgrzeją w długie jesienne i zimowe wieczory.
Spis treści:
Przetwory z wiśni: sok wiśniowy
Wiśnie i czereśnie świetnie sprawdzają się jako baza soczystych, orzeźwiających soków, w sam raz na lato. Soki owocowe to prawdziwe bogactwo witamin - możesz pić je bez niczego albo mieszać z wodą czy herbatą.
Składniki:
- 1 kg wiśni,
- 800 g cukru,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie dokładnie umyj, wydryluj i przełóż do dużego garnka.
- Owoce zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny. Całość wymieszaj i odstaw na parę godzin aż wiśnie puszczą sok.
- Garnek postaw na małym gazie na około 30 minut.
- Gorący sok wiśniowy przelej do wyparzonych słoików i butelek i szczelnie zamknij.
- Pasteryzuj przez około 15 minut.
fot. Przetwory z wiśni: sok wiśniowy/Adobe Stock, nolonely
Przepis na konfiturę wiśniową
Konfitura wiśniowa sprawdzi się jako słodki dodatek do śniadaniowych tostów czy kleks obok lekkiego ciasta, ale równie dobrze smakuje w towarzystwie mięs, w szczególności dziczyzny.
Składniki:
- 1 kg wiśni,
- 700 g cukru,
- 100 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Owoce umyj, wydryluj i zasyp połową cukru. Zostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- W garnku zagotuj wodę z drugą połową cukru do momentu, aż zacznie się pienić.
- Do gorącego syropu dodaj wiśnie razem z sokiem, który puściły. Gotuj, co jakiś czas mieszając, aby wiśnie nie przywarły do dna.
- Konfiturę z wiśni przełóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij.
fot. Przetwory z wiśni: konfitura wiśniowa/Adobe Stock, ltummy
Przepis na dżem wiśniowy
Dżem z wiśni jest nieco bardziej gładki, niż konfitura i zawiera mniej całych owoców. Często jest także dużo słodszy, przez to świetnie sprawdzi się jako dodatek do letnich deserów.
Składniki:
- 1 kg wiśni,
- 400 g cukru,
- sok z 1 cytryny.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj, wydryluj i przełóż do garnka.
- Owoce zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i wymieszaj.
- Odstaw na 1-2 godziny aż owoce puszczą sok.
- Postaw garnek na gazie na małym ogniu i zagotuj, co jakiś czas mieszając i zbierając tworzącą się pianę. Odstaw na kilka godzin.
- Ponownie postaw garnek na gazie i całość zagotuj przez około 30 minut. Znów odstaw.
- Znów zagotuj całość do uzyskania gęstej konsystencji.
- Dżem wiśniowy przełóż do wyparzonych słoików i ustawiaj do góry dnem.
- Po wystudzeniu wstaw słoiki w ciemne, suche miejsce.
fot. Przetwory z wiśni: dżem wiśniowy/Adobe Stock, gkrphoto
Przepis na kompot z wiśni
Zarówno kompot z czereśni, jak i wiśni, jest pyszną i orzeźwiającą alternatywą dla mrożonej kawy, herbaty czy zwykłej wody z lodem. Przygotujesz go w kilka chwil i możesz pić na ciepło oraz zimno.
Składniki:
- 1 kg wiśni,
- 1,5 l wody,
- 300 g cukru.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj i wydryluj.
- Owoce przełóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na około godzinę.
- Garnek postaw na ogniu, dodaj wodę i gotuj przez około 30 minut.
- Gorący kompot przelej do słoików. Pasteryzuj przez 15 minut. Ciepłe słoiki odwróć do góry dnem na kilka godzin.
- Kompot z wiśni możesz podawać na ciepło lub na zimno.
fot. Przetwory z wiśni: kompot wiśniowy/Adobe Stock, gkrphoto
Przetwory z wiśni: nalewka wiśniowa
Lekka i orzeźwiająca nalewka z wiśni może być przygotowana z wydrylowanych lub całych owoców, na spirytusie lub wódce. Możesz dowolnie modyfikować moc gotowego trunku poprzez dodanie większej lub mniejszej ilości wody.
Składniki:
- 2 kg wiśni,
- 500 g cukru,
- 1 l spirytusu,
- 250 ml wody.
Sposób przygotowania:
- Wiśnie umyj, wydryluj i przełóż do słoja.
- Owoce zalej spirytusem rozcieńczonym wodą.
- Słój szczelnie zamknij i odstaw na około 7 tygodni, pamiętając aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem.
- Nalew przelej do innego naczynia. Wiśnie zasyp cukrem i zostaw na około 7-10 dni.
- Syrop z owoców połącz z wcześniej powstałym nalewem.
- Nalewkę z wiśni rozlej do wyparzonych butelek i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na kilka miesięcy.
fot. Przetwory z wiśni: nalewka wiśniówka/Adobe Stock, alicja neumiler
Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.07.2020.
Czytaj także:
Indeks glikemiczny wiśni
Szybkie ciasta z wiśniami
Właściwości zdrowotne wiśni