Dżem, konfitura, soki i nie tylko - oto pomysły na soczyste i orzeźwiające przetwory z wiśni

oryginalne przetwory z wiśni fot. Adobe Stock, HandmadePictures
Przetwory z wiśni, samodzielnie przygotowane latem, w najmroźniejsze miesiące potrafią przypomnieć smak wakacji. Do ich przygotowania wybieraj jędrne, czerwone owoce albo te lekko przejrzałe. Z wiśni przygotujesz pyszne soki, dżemy, a także napoje alkoholowe. Doskonale smakują jako dodatek do słodkich i mięsnych potraw.
Małgorzata Machnicka / 20.07.2023 16:47
oryginalne przetwory z wiśni fot. Adobe Stock, HandmadePictures

Samodzielnie przygotowane przetwory z wiśni to doskonały sposób na zamknięcie w słoiku smaku lata. Dżemy i konfitury będą pysznym dodatkiem do drożdżowego ciasta i deserów na bazie jogurtów oraz śmietanowych kremów. Soki i kompoty świetnie pasują do niedzielnego obiadu, a domowe, wiśniowe nalewki rozgrzeją w długie jesienne i zimowe wieczory.

Spis treści:

  1. Sok wiśniowy
  2. Konfitura wiśniowa
  3. Dżem wiśniowy
  4. Kompot z wiśni
  5. Nalewka wiśniowa

Przetwory z wiśni: sok wiśniowy

Wiśnie i czereśnie świetnie sprawdzają się jako baza soczystych, orzeźwiających soków, w sam raz na lato. Soki owocowe to prawdziwe bogactwo witamin - możesz pić je bez niczego albo mieszać z wodą czy herbatą.

Składniki:

  • 1 kg wiśni,
  • 800 g cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie dokładnie umyj, wydryluj i przełóż do dużego garnka. 
  2. Owoce zasyp cukrem i dodaj sok z cytryny. Całość wymieszaj i odstaw na parę godzin aż wiśnie puszczą sok.
  3. Garnek postaw na małym gazie na około 30 minut.
  4. Gorący sok wiśniowy przelej do wyparzonych słoików i butelek i szczelnie zamknij. 
  5. Pasteryzuj przez około 15 minut.

sok z wiśni przepis babci

fot. Przetwory z wiśni: sok wiśniowy/Adobe Stock, nolonely

Przepis na konfiturę wiśniową

Konfitura wiśniowa sprawdzi się jako słodki dodatek do śniadaniowych tostów czy kleks obok lekkiego ciasta, ale równie dobrze smakuje w towarzystwie mięs, w szczególności dziczyzny.

Składniki:

  • 1 kg wiśni,
  • 700 g cukru,
  • 100 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, wydryluj i zasyp połową cukru. Zostaw na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  2. W garnku zagotuj wodę z drugą połową cukru do momentu, aż zacznie się pienić.
  3. Do gorącego syropu dodaj wiśnie razem z sokiem, który puściły. Gotuj, co jakiś czas mieszając, aby wiśnie nie przywarły do dna. 
  4. Konfiturę z wiśni przełóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij. 

wiśnie przetwory

fot. Przetwory z wiśni: konfitura wiśniowa/Adobe Stock, ltummy

Przepis na dżem wiśniowy

Dżem z wiśni jest nieco bardziej gładki, niż konfitura i zawiera mniej całych owoców. Często jest także dużo słodszy, przez to świetnie sprawdzi się jako dodatek do letnich deserów

Składniki:

  • 1 kg wiśni,
  • 400 g cukru,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj, wydryluj i przełóż do garnka.
  2. Owoce zasyp cukrem, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. 
  3. Odstaw na 1-2 godziny aż owoce puszczą sok. 
  4. Postaw garnek na gazie na małym ogniu i zagotuj, co jakiś czas mieszając i zbierając tworzącą się pianę. Odstaw na kilka godzin. 
  5. Ponownie postaw garnek na gazie i całość zagotuj przez około 30 minut. Znów odstaw.
  6. Znów zagotuj całość do uzyskania gęstej konsystencji.
  7. Dżem wiśniowy przełóż do wyparzonych słoików i ustawiaj do góry dnem. 
  8. Po wystudzeniu wstaw słoiki w ciemne, suche miejsce.

dzem z wisni

fot. Przetwory z wiśni: dżem wiśniowy/Adobe Stock, gkrphoto

Przepis na kompot z wiśni

Zarówno kompot z czereśni, jak i wiśni, jest pyszną i orzeźwiającą alternatywą dla mrożonej kawy, herbaty czy zwykłej wody z lodem. Przygotujesz go w kilka chwil i możesz pić na ciepło oraz zimno.

Składniki:

  • 1 kg wiśni,
  • 1,5 l wody,
  • 300 g cukru.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj i wydryluj.
  2. Owoce przełóż do garnka, zasyp cukrem i odstaw na około godzinę.
  3. Garnek postaw na ogniu, dodaj wodę i gotuj przez około 30 minut.
  4. Gorący kompot przelej do słoików. Pasteryzuj przez 15 minut. Ciepłe słoiki odwróć do góry dnem na kilka godzin.
  5. Kompot z wiśni możesz podawać na ciepło lub na zimno.

przetwory z wisni

fot. Przetwory z wiśni: kompot wiśniowy/Adobe Stock, gkrphoto

Przetwory z wiśni: nalewka wiśniowa

Lekka i orzeźwiająca nalewka z wiśni może być przygotowana z wydrylowanych lub całych owoców, na spirytusie lub wódce. Możesz dowolnie modyfikować moc gotowego trunku poprzez dodanie większej lub mniejszej ilości wody.

Składniki:

  • 2 kg wiśni,
  • 500 g cukru,
  • 1 l spirytusu,
  • 250 ml wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wiśnie umyj, wydryluj i przełóż do słoja.
  2. Owoce zalej spirytusem rozcieńczonym wodą.
  3. Słój szczelnie zamknij i odstaw na około 7 tygodni, pamiętając aby od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. 
  4. Nalew przelej do innego naczynia. Wiśnie zasyp cukrem i zostaw na około 7-10 dni.
  5. Syrop z owoców połącz z wcześniej powstałym nalewem. 
  6. Nalewkę z wiśni rozlej do wyparzonych butelek i odstaw w chłodne i ciemne miejsce na kilka miesięcy.

przetwory z wiśni

fot. Przetwory z wiśni: nalewka wiśniówka/Adobe Stock, alicja neumiler

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 10.07.2020.

Czytaj także:
Indeks glikemiczny wiśni
Szybkie ciasta z wiśniami
Właściwości zdrowotne wiśni

Redakcja poleca

REKLAMA