Co zrobić z aronii fot. Adobe Stock

Co zrobić z aronii? Przepisy na sok, dżem, nalewkę

Z aronii możesz przygotować pyszne, domowe przetwory. Jej cierpki smak doskonale komponuje się zarówno ze słodkimi, jak i wytrawnymi daniami.
/ 09.07.2020 09:07
Co zrobić z aronii fot. Adobe Stock

Z aronii można zrobić większość domowych przetworów - nalewkę, dżem, konfiturę czy sok. Jej charakterystyczny cierpki smak ma mnóstwo zwolenników. Poza tym, warto pamiętać, że aronia to samo zdrowie - mnóstwo witamin od A do C, a także E. Te małe, czarne owoce zawierają również substancje, które zwalczają wolne rodniki.

Aronia ze względu na swój kwaskowaty i cierpki smak jest świetnym dodatkiem zarówno do deserów, ponieważ świetnie równoważy słodycz, jak i do wytrawnych dań, ponieważ doskonale podkreśla smak mięsa czy grillowanego sera.

Przepis na nalewkę z aronii

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 300 liści wiśni,
  • 2,5 litra wody,
  • 1 kg cukru,
  • 4 dkg kwasku cytrynowego - można zastąpić sokiem z cytryny,
  • 1 litr spirytusu.

Sposób przygotowania:

  1. Przed przygotowaniem nalewki z aronii, możesz zamrozić owoce na 24 godziny, dzięki czemu staną się nieco mniej cierpkie.
  2. Owoce aronii umyj, pozbaw szypułek i przełóż do garnka. Dodaj wodę, liście wiśni i wszystko razem gotuj około 15 minut.
  3. Odstaw na 24 godziny w chłodne miejsce, następnie przecedź, dodaj cukier, kwasek cytrynowy lub sok z cytryny i ponownie zagotuj.
  4. Po ponownym ostudzeniu wlej spirytus i odstaw na 2-3 tygodnie.
  5. Po tym czasie przelej nalewkę z aronii od butelek i przechowuj w piwnicy lub spiżarni przez całą zimę.

Przepis na sok z aronii

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 kg cukru,
  • 1,5 litra wody,
  • sok z cytryny,
  • garść liści z wiśni.

Sposób przygotowania:

  1. Owoce umyj, pozbądź się szypułek i przełóż do garnka razem z liśćmi wiśni.
  2. Gotuj przez 15 minut. 
  3. Dodaj resztę składników: sok z cytryny oraz cukier.
  4. Gotuj sok z aronii jeszcze przez około 10-15 minut, po czym przecedź do wyparzonych butelek lub słoików.

sok z aronii przepis
fot. Adobe Stock

Przepis na dżem z aronii

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 1 kg cukru,
  • 0,5 l wody.

Sposób przygotowania:

  1. Wodę z cukrem zagotuj, aż uzyskasz gładki syrop cukrowy.
  2. Aronię umyj, przełóż do syropu i gotuj tak długo, aż owoce się rozpadną. 
  3. Dżem z aronii przełóż do słoików i pasteryzuj około 10 minut. 

dżem z aronii przepis
fot. Adobe Stock

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 23.08.2011

Więcej przepisów na domowe przetwory:

Morwa - przepisy na pyszne dżemy i konfitury
Morwa - przepisy na pyszne dżemy i konfitury
Morwa doskonale nadaje się do produkcji win, likierów, nalewek, dżemów, konfitur i soków. W Polsce mało znana i przez wielu niedoceniana, jest znakomitą alternatywą dla wiśni, malin czy porzeczek.
Żółta cukinia marynowana na słodko – przepisy
Żółta cukinia marynowana na słodko – przepisy
Czy wiesz, że z żółtej cukinii można przygotować słodką konfiturę? Zobacz nasze przepisy na cukinię marynowaną na słodko!
Konfitura winogronowa z figami - przepis
Konfitura winogronowa z figami - przepis
Domowa konfitura z winogron to doskonały dodatek do ciast, jogurtów, a także mięs oraz sera. Połączenie winogron z figami? Spróbuj!
Przetwory z rabarbaru
Przetwory z rabarbaru
Jak można przetwarzać rabarbar? Podpowiadamy przepisy na orzeźwiający kompot oraz dżem z rabarbaru, który będzie przypominał wiosnę.
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek - przepisy na dżemy, nalewki, musy i gruszki w occie
Przetwory z gruszek zrobisz z Klapsy, Lukasówki lub Konferencji. Obierz owoce ze skórki, pokrój i duś w garnku na dżemy i musy albo przełóż do słoja, zalej alkoholem i zrób pyszne nalewki na zimę.
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Dżem z borówki amerykańskiej oraz inne przetwory z borówek
Przepisy na przetwory z borówki amerykańskiej przydają się, gdy cena tego owocu spada, a my myślimy już o zapasach na zimę. Do wykonania dżemu z borówek, prócz ok. 1 kg owoców, potrzebujesz cukru i soku z cytryny.
Jak zrobić sok z aronii: klasyczny przepis, sok z aronii bez cukru i z sokownika
Jak zrobić sok z aronii: klasyczny przepis, sok z aronii bez cukru i z sokownika
Sok z aronii przygotuj z dojrzałych owoców, przed gotowaniem warto je przemrozić przez 12 godzin. Sok z aronii pasteryzowany w słoikach przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu.
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy - prosty przepis na pyszną czeremchówkę
Nalewka z czeremchy ma piękny, głęboki kolor i zdecydowany aromat. Do jej przygotowania potrzebujesz dwóch kilogramów owoców, kilogram cukru i litr spirytusu.
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek - jak zrobić pyszną nalewkę ze złocistych śliwek
Nalewka z mirabelek będzie pyszna, jeśli wykonasz ją z dojrzałych śliwek. Na 1 kg śliwek mirabelek przypada 0,7 l wódki, 0,5 l spirytusu, 350 g cukru i 350 ml wody.
Syrop z pigwy do herbaty: przepis na aromatyczne przetwory
Syrop z pigwy do herbaty: przepis na aromatyczne przetwory
Syrop z pigwy to świetny pomysł na praktyczne wykorzystanie tych owoców - na surowo są niejadalne, jednak świetnie sprawdzają się jako baza przetworów.
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek - przepis na spirytusie, wódce, z miodem
Nalewka z gruszek, czyli gruszkówka jest prosta w przygotowaniu. Na 2 kilogramy owoców przypada litr wybranego alkoholu i pół kilograma cukru.
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron - 2 przepisy na nalewkę z ciemnych i jasnych owoców
Nalewka z winogron jest gotowa do spożycia już po 4 miesiącach od przygotowania. Wystarczą dwa kilogramy owoców, cukier i wybrany alkohol.
Jak zrobić dżem truskawkowy? Z ksylitolem lub w piekarniku!
Jak zrobić dżem truskawkowy? Z ksylitolem lub w piekarniku!
Idealny nie tylko na kanapkę lub do naleśników. Świetny również jako słodka marynata do mięsa i warzyw!
Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Nalewka z aronii - przepis składniki i przygotowanie
Z charakterystyczną, cierpką nutą!
SKOMENTUJ
KOMENTARZE (17)
/31.07.2020 23:51
mama robi na zimę syrop z niej, aby pić jak nas łapie infekcja jakaś, ale no słabo działa, doceniam bardziej za walory smakowe. Na odporność i wirusy to korzeń pelargonii afrykańskiej najlepszy. Kupuję w aptece verbascon i on ma wyciągi z niej, serio działa szybko. Polecam
/05.09.2016 10:38
same durne ludzie tu piszą
/11.09.2013 09:16
Bardzo dobry jest jogurt z aroni. Moj tata zazwyczaj miksuje ja z malinami i kefirem,a słodzi miodem :)
POKAŻ KOMENTARZE (14)